fredag 26 februari 2010

Tycke och smak om konferensorter

Läkemedelsindustriföreningen, LIF, är branschorganisationen för de forskande läkemedelsföretagen i Sverige. I uppdraget ingår bland mycket annat att säkerställa att medlemsföretagen följer de etiska regelverk och avtal som träffats med exempelvis SKL.

En del i regelverket handlar om huruvida läkemedelsföretag kan "sponsra" deltagandet för svenska läkare till internationella kongresser eller möten beroende på vilken ort och säsong evenemanget äger rum. Med sponsring i detta sammanhang menas att läkemedelsföretaget kan stå för 50% av kostnaden för resa, kost och logi samt hela kongressavgiften. Resterande kostnad står kliniken eller läkaren själv för. Ordagrant står följande: Fritidsorter under säsong och platser som är kända för exklusivitet skall undvikas, t.ex. vintersportorter under skidsäsong, Samma gäller för orter där samtidigt eller i anslutning till arrangemanget större internationella evenemang genomförs, t.ex. motor- och golftävlingar. Så långt finns inte så mycket att anmärka på detta. För att säkerställa efterlevnaden har LIF tillsatt en s k Compliance Officer som tycker till och fattar beslut om en ort är lämplig eller olämplig.

Däremot när man kommer till hur denna regel tillämpas i praxis blir det genast lite märkligt. Vissa orter där namnet uppenbarligen lockar har förbjudits: Whistler, Åre och Santorini.

Följande beslut tycker jag är märkliga:

Avslag: Grand Hotel i Stockholm (länk här och här), Hilton Istanbul (för "lyxiga"), Cavtat i Kroatien (för "behagligt" klimat), Järavallen Konferenscenter i Skåne (för nära Barsebäck GK) samt skidorten Levi i Finland (skidort).

I det sistnämnda fallet överklagades dock beslutet och då var det ok eftersom Levi inte är känd för de flesta svenskar "då det inte är troligt att deltagarna skulle lockas till Levi för sådana aktiviteter som skidåkning under denna begränsade tid (under pausen 12-14) särskilt som kongressen anordnas i januari månad då sträng kyla råder och det är dagsljus under en relativt kort tid av dagen." (Levi ligger 130 km norr om polcirkeln). Att det är som ljusast just mellan 12 och 14 tänkte man visst inte på.

Däremot är det fritt fram att åka till Sorrento i Italien då kongressen var i Mars och dagstemperaturen då är ca 15 grader, vilket tydligen är tillräckligt obehagligt för att godkännas. Själv kan jag tycka att 15 grader varmt känns ganska lockande dessa dagar. Det skall bli intressant att se om LIFs compliance officer ändrar "temperaturgränserna" efter årets vinter.

Man kan alltså dra slutsatsen att de flesta orter är ok att åka till så länge som

  1. hotellet inte har mässingskranar,
  2. orten är obekant för LIFs compliance officer,
  3. klimatet inte är för lagom,
  4. inte ligger för nära något intressant.
Glasklart, eller?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar